Premium Dog Food Made in Germany

Kölykök optimális táplálása

Egy kiskutya örökbefogadása nagy döntés - elvégre az új barátod remélhetőleg hosszú ideig elkísér téged és családodat. Az első hónapok táplálkozása és tapasztalatai maradandó benyomást hagynak a kiskutyában, és megalapozzák további fejlődését. Ezért a kölyökkutyák optimális táplálása nagyon fontos téma.

A legjobb ellátás az első naptól kezdve

Az optimális fejlődéshez a kölyökkutyáknak valójában csak életük első heteiben van szükségük az anyatejre. Csak ha a szuka nem termel elég táplálékot, akkor szükséges hozzáetetni. A kölyköknek azonban nem szabad normál tehéntejet adni, hanem speciális kölyöktejre van szükségük, mint például a Happy Dog Baby Milk Prebiotic alacsony laktóztartalmú, speciális, bélstabilizáló probiotikus kultúrákat tartalmazó tejre.
Körülbelül négy hetes kortól kezdve a kölykök ki akarják próbálni, milyen a szilárd táplálék íze, és először merészkednek a tálhoz. Legkésőbb nyolc hetes kortól, de többnyire már a hatodik és hetedik héten a szuka abbahagyja a szoptatást, és a kiskutyák ettől kezdve csak szilárd táplálékot esznek.
Az anyatejről a szilárd táplálékra történő áttérés nagy teljesítmény a kiskutya szervezete számára. Ennek támogatása, valamint az emésztési zavarok megelőzése érdekében az első naptól kezdve csak kiváló minőségű kölyökkutyatápot szabad neki adni. Ez azért is fontos, mert a fiatal kutyáknak teljesen más igényeik vannak a táplálékkal szemben, mint a felnőtt állatoknak.

A kiskutya magas energiaigénye

Bárki, aki figyeli a kiskutyája játékát, hamar rájön, hogy a kis szőrgombóc kíváncsisága és játékösztöne végtelennek tűnik. Valójában a kölyökkutyák sokkal aktívabbak, mint a felnőtt állatok, ezért a felnőtt állatoknak szánt "normál" kutyatápok nem annyira alkalmasak számukra. A kölyökkutyáknak például arányosan több kalóriára van szükségük, valamint a fehérje- és ásványianyag-szükségletük is magasabb. A nagytestű fajták esetében a kalcium és a foszfor megfelelő aránya is fontos: biztosítja az egészséges csontképződést, de nem túl gyorsan. A táplálkozási hibáknak egész életre szóló következményei lehetnek, ezért a kölyökkutyák megfelelő étrendjének kiválasztása kulcsfontosságú.

Fünf Welpen spielen in einem eingezäunten Gehege im Garten

Táplálkozási hibák elkerülése

A Happy Dog szárazeledellel minden esetben a biztos oldalon állsz: kiváló minőségű szárazeledelünk optimálisan igazodik a fiatal kutyák és kölyökkutyák igényeihez. Minden fontos vitamint és tápanyagot tartalmaz, amire kutyádnak szüksége van ahhoz, hogy felnőjön és megerősödjön. Mivel a kölyökkutyák és fiatal kutyák energiaszükséglete a fajta méretétől is függ, a Happy Dog kölyöktápokat ezekhez az igényekhez igazítottuk: kölyökkutyatápunk kis, közepes és nagy fajták számára is elérhető.

1. fázis 

6 hónapos korig 

Puppy: 1. növekedési fázis 

Az első 6 hónap a "fő növekedési fázis". Ez idő alatt a kutyabébi nagyon gyorsan növekszik. Ennek megfelelően ebben az időszakban nagy az igényük az energiára és a jó minőségű tápanyagokra, az igényeknek megfelelően kialakított mennyiségben. 

2. fázis 

6 hónapos kortól 

Junior: 2. növekedési fázis 

A fiatal kutyának hosszú időbe telik, amíg eléri a végleges súlyát - akár 12-18 hónapos koráig is eltarthat. A növekedési zavarok elkerülése érdekében az eledel energiatartalmát csökkenteni szükséges. A Junior eledelek összetétele ideális átmenetet kínál a felnőtt eledelre. 

A kiegyensúlyozott és a fajnak megfelelő étrend elengedhetetlen feltétele a kölyökkutya optimális fejlődésének. Mivel a kutyák növekedése 10 kg végsúlytól (felnőtt kutya súlya) eltérő a kölyök- és a fiatal kutya fázisban, a Happy Dog Young termékek receptjei az adott fázis igényei alapján készültek.A kiskutya mindent megkap, amire a szervezetének szüksége van - az egészséges növekedéshez, az erős immunrendszerhez, a stabil mozgásszervi rendszerhez és a fényes szőrzethez. A Happy Dog Young termékek a legmagasabb minőséget ötvözik a legnagyobb gondoskodással.Az első 6 hónap a "fő növekedési fázis". Ez idő alatt a kölyökkutya nagyon gyorsan növekszik. Fajtától függően a kölyökkutya már eléri a későbbi felnőtt súlyának kb. 75%-át. Az energia és a megfelelő mennyiségű, jó minőségű tápanyag iránti igény ennek megfelelően igen magas ebben az időszakban. További 6-12 hónapba telik, amíg a fiatal kutya teljesen kifejlődik. A 2. növekedési fázis a fiatal kutya számára jelentősen hosszabb ideig tart. A súlygyarapodás lelassul. A növekedési zavarok elkerülése érdekében csökkenteni kell a táplálék energia-tartalmát.

És mi a helyzet a kistestű fajtákkal? A kis fajták 10 kg végsúlyig (felnőtt kutya súlya) gyorsabban és egyenletesebben nőnek, mint a 10 kg feletti felnőtt súllyal rendelkező fajták. Emiatt itt nincs szükség a 2-fázisú táplálkozási koncepcióra. Az optimális fejlődés érdekében kutyád ideálisan ellátásra kerül a fit & vital Mini Puppy tápunkkal.

Szárazeledel kölyökkutyáknak

Száraz vagy nedves eledel - melyik etetési forma a jobb? Sok kutyatulajdonos teszi fel magának ezt a kérdést. Valójában egyik táplálási forma sem mondható alapvetően "jobbnak" a másiknál. A döntő tényező a kutya számára az, hogy "teljes értékű eledelként" deklarált termékről van-e szó. Csak ez a fajta eledel garantálja, hogy a kiskutya valóban minden szükséges ásványi anyaggal, tápanyaggal és vitaminnal ellátásra kerül.

A száraztápnak van néhány gyakorlati előnye a nedves táppal szemben. Az intenzívebb rágás erősíti az ínyt. Mivel nyáron hosszabb ideig maradhat a tálban anélkül, hogy megromlana, és könnyebben kivehető, higiénikusabb, mint a nedves eledel. A csomagolás felbontása után is viszonylag hosszú az eledel eltarthatósága. És sokkal környezetbarátabb, mert általa nem keletkeznek naponta üres konzervdobozok. Mivel energiában gazdagabb, a gazdinak is kevesebbre van szüksége belőle, ami viszonylag kedvező árú megoldássá teszi a száraztápot.

Annak érdekében, hogy a vízellátás még száraztáp etetése esetén is elegendő legyen, gondoskodnod kell arról, hogy kutyád számára mindig álljon rendelkezésre friss ivóvíz. A legjobb, ha több vizes tálat helyezel el a lakás különböző pontjain, hogy a kiskutyát ezáltal ivásra ösztönözd.