Premium Dog Food Made in Germany

Etetési tippek kölyökkutyánál

Ha bizonytalan vagy abban, hogy mikor, milyen gyakran, mennyi és milyen tápot kell kapnia a kölyökkutyának, szívesen adunk tanácsot.

A tápváltást fokozatosan kell eszközölni

Az első néhány napban maradj annál a kölyökkutyatápnál, amellyel a kiskutyát már az előző otthonában is etették. A táplálékváltás ebben az időszakban további terhelést jelenthet a fiatal kutya emésztésének.
Amint a kiskutya egy kicsit beilleszkedett, általában egy-két hét múlva kezdődhet a változás: egyszerűen keverj egy keveset az új eledelből a napi adagba, és minden nap növeld egy kicsit az új eledel arányát. Ez lehetővé teszi, hogy a kiskutya emésztőrendszere lassan hozzászokjon az új eledelhez. Ha egyszer már döntöttél egy kölyökeledel mellett, akkor a továbbiakban ragaszkodj hozzá.

Mennyi ételt ehet egy kölyökkutya?

Fontos, hogy pontosan mérd ki a kutyádnak naponta szükséges eledel mennyiségét, mert a vitaminok és tápanyagok túl- vagy alulellátása növekedési problémákhoz vezethet. Ezért kövesd a Happy Dog szárazeledel csomagolásán feltüntetett ajánlott etetési mennyiségeket. A kiindulási pont mindig az életkorra és fajtára jellemző "felnőtt súly", és nem feltétlenül az aktuális "tényleges súly". Ez a túl gyorsan növő fiatal állatok esetében magasabb lehet. Ha ebben az esetben a "tényleges súlyt" vennénk alapul a takarmányozáshoz, az még inkább elősegítené a túl gyors növekedést. Az általános szabály az "olyan keveset, amennyire lehetséges, de olyan sokat, amennyi szükséges".

Milyen gyakran etessem a kiskutyámat?

Ha mindent jól szeretnél csinálni kölyökkutyád etetése során, akkor a szakértők etetési gyakoriságra vonatkozó ajánlásait veheted alapul:

  • 4 hónapos korig: 4 étkezés/nap,
  • 6 hónapos korig: 3 étkezés/nap,
  • féléves kortól: 2 étkezés/nap

Míg a felnőtt kutyákat általában naponta kétszer etetik, a kölyökkutyáknak gyakrabban kell lehetőséget biztosítani az evésre. Mivel a kölyökkutyáknak még viszonylag kicsi a gyomruk, eleinte csak kis mennyiségű táplálékot tudnak magukhoz venni. A nagy mennyiségű táplálék nagyon megterhelné a kölyök szervezetét.

Adhatok valamit a kiskutyámnak a két étkezés között?

A felnőtt kutyákhoz hasonlóan a kölyökkutyák is szeretik a jutalomfalatokat, illetve az étkezések közötti apró falatkákat. Ezeket azonban csak mértékkel szabad adni, és bele kell számolni a napi táplálékmennyiségbe. Alternatív megoldásként a napi szárazeledel egy része is adható jutalomfalatként.

Mennyi ideig szükséges kölyöktáppal etetni?

A kölyökkutyatáp adásának időtartamára vonatkozó ajánlás szempontjából a felnőtt állat előre jelzett mérete a döntő:

  • Kistestű fajták (10 kg-ig): kb. 9-12 hónapos korban válts Mini Adultra
  • Közepes fajták (11-25 kg): kb. 12-15 hónapos korban válts Adultra
  • Óriás fajták (26 kg-tól): kb. 15-18 hónapos korban válts Maxi Adultra

Alapvetően, amikor a méretnövekedés már majdnem befejeződött, a kölyökkutyatápról át lehet térni a felnőtt eledelre.

Ein Beagle frisst Happy Dog Futter aus einem blauen Napf

A felnőttkori táplálkozásra való áttérés

Az utótáp kiválasztása a fajtának, az anyagcsere hajlamnak és a teljesítménynek megfelelően történik (pl. Mini Adult felnőtt kutyáknak 10 kg-ig normál energiaszükségletű felnőtt kutyáknak. Medium Adult 11-25 kg közötti, normál energiaszükségletű felnőtt kutyák számára. A közepes és nagytestű kutyák számára három termékcsaládunk jön szóba:

  • Sensible exkluzív receptjei táplálkozási szempontból érzékeny kutyák számára,
  • a jól kiegyensúlyozott teljes értékű táplálékokat tartalmazó Fit & Vital és
  • NaturCroq, a főként regionális alapanyagokból készült természetes eledel.

Ha nagy vagy nagyon nagytestű kutyát tart otthon, akkor a 26 kg-os vagy annál nagyobb súlyú, normál energiaszükségletű felnőtt kutyáknak szánt Maxi Adult kutyatápunk a megfelelő választás.
Ha úgy érzed, hogy fiatal kutyád túl sovány, vagy esetleg már túlsúlyos, itt olvashatsz a kutyák ideális testsúlyáról.