Premium Dog Food Made in Germany

A megfelelő mennyiségű hús

Míg egyes kutyatulajdonosok vegetáriánus étrendet tartanak, mások csak hússal etetik négylábú barátaikat.

Sokan azonban a két szélsőséges étrend közötti skálán mozognak, és elgondolkodnak azon, hogy mennyi húsra van valójában szüksége a kutyájuknak. Itt megtudhatod, hogyan néz ki a kutyák kiegyensúlyozott étrendje, és milyen szerepet játszik benne a hús.

Mennyi húsra van igazán szüksége a kutyámnak?

„A kutyának húsra van szüksége!“ - Valószínűleg hallottad már ezt a mondatot más kutyatulajdonosoktól. Igaz, hogy a kutyák a farkasok leszármazottai, és hogy a farkasok nagyrészt hússal táplálkoznak. De az is igaz, hogy a mai házi kutyák már nem farkasok. A farkastól a kutyáig tartó fejlődés között ugyanis sok tízezer év telt el, ami alatt a szervezetük más körülményekhez és igényekhez alkalmazkodott. Különösen az energiaszükséglet tekintetében különbözik a legtöbb kutya jelentősen a közös őstől. Valószínűleg a kutyának már nem kell napi 50 kilométert megtennie ahhoz, hogy bejárja a területét vagy zsákmány után kutasson. Egy tipikus családi kutya ritkán tesz meg napi hét-nyolc kilométernél többet. Ezért kutyádnak általában mérsékelt energiaellátásra van szüksége, kevesebb zsírral és több fehérjével. Különösen fontos a hús, a szénhidrátok és a rostok kiegyensúlyozott aránya.

De mit is jelent valójában a kutyaeledel hústartalma?

Tudtad, hogy a hústartalom fogalma tudományosan nem definiált? Ez jelentősen eltérő jelöléseket eredményez a csomagoláson. De hogyan történik ez? A hústartalom százalékos feltüntetésében a mögöttes mennyiségen (tiszta hús vagy az állatból származó friss összetevők teljes mennyisége) kívül az is döntő, hogy friss húst vagy szárított alapanyagokat használnak-e. A friss hús és a belsőségek átlagosan 70 %-ban vízből állnak. A szárított hús előállítása során a melegítés a víz nagy részét elvonja. Így körülbelül 30% szárított hús marad. Ezt környezetbarátabb és fenntarthatóbb módon lehet szállítani és tárolni. A friss hús feldolgozása során a húst azonnal, előzetes szárítási folyamat nélkül dolgozzák fel. A hús víztartalmát csak a szárazeledel-előállítási folyamat során távolítják el. A takarmányokra vonatkozó komoly jelzés a "hústartalmat" úgy határozza meg, mint az állati fehérje arányát a kutyaeledel teljes fehérje-tartalmában.
Hamar világossá válik, hogy miért nehéz összehasonlítani a feltüntetett hústartalmat. Különösen a szárított nyersanyagokon alapuló kutyatápok esetében a hústartalom sokkal alacsonyabb. Ennek oka, hogy a szárított húsnak rendkívül alacsony a víztartalma. Még akkor is, ha a kutyaeledel előállításához csak friss alapanyagokat használnak fel, a végén csak a szárított rész marad meg. Ahhoz, hogy a különböző gyártók kutyatápjait össze lehessen hasonlítani az állati fehérje aránya tekintetében, a szárított részarányt egységesen kellene feltüntetni. Azonban különösen a száraz kutyatápok esetében a gyártók eltérő értékeket használhatnak az összetevők feltüntetésére. Ilyenkor első pillantásra úgy tűnhet, hogy egy bizonyos kutyaeledel több húst tartalmaz, mint egy másik termék. A döntő tényező azonban elsősorban az, hogy mit nevezünk húsnak: tiszta húsról van szó, vagy az állatból származó friss összetevők teljes mennyiségéről? Másodszor, lényeges, hogy az összetevőket frissen vagy szárítva dolgozzák-e fel. A Happy Dognál csak a szárított hús valós arányát említjük. Ez azt jelenti, hogy a termékeink hústartalma valójában sokkal magasabb, mint ahogy az első ránézésre tűnik.

A hús aránya a Happy Dog kutyaeledelben

Állateledelünkhöz frissen levágott, élelmezési célra tartott állatok húsát és tápanyagokban gazdag belsőségeit használjuk. Állati nyersanyag-forrásainkban a legjobb minőségre figyelünk. A kutya számára fontos, hogy az állati fehérjék, illetve a hús aránya lényegesen magasabb legyen, mint a növényi fehérjéké. A Happy Dognál az állati fehérjék aránya az összes fehérje akár 90%-át teszi ki. Fedezd fel a Happy Dog száraz kutyatápok választékát.

Die richtige Portion Fleisch

Fleisch und wertvolle tierische Proteine in bester Qualität sind der wichtigste Bestandteil in unserer Tiernahrung. 
In der Happy Dog Trockennahrung liegt dieser Anteil am Gesamtprotein bei bis zu 90 %

A hús megfelelő aránya 

A legjobb minőségű hús és értékes állati fehérjék a legfontosabb összetevői a kedvtelésből tartott állatok eledelének.  
Happy Dog szárazeledelben az állati fehérje aránya akár 90% is lehet 

Magas hústartalmú nedves kutyaeledel

ermészetesen nedves eledeleink is magas hústartalommal rendelkeznek, és mindent biztosítanak kedvencednek, amire szüksége van. A Happy Dog nedves eledelünk sok hússal 10 különböző változatban kapható. Így biztosan találsz valamit, ami megfelel kutyád ízlésének.

Gabonamentes kutyaeledel, magas hústartalommal

Nagyon érzékeny a kutyád gyomra, vagy az állatorvos étel-intoleranciát diagnosztizált nála? Akkor a Happy Dog számos gabonamentes változata lehet a megfelelő választás kedvenced számára. Természetesen arra is ügyelünk, hogy gabonamentes szárazeledeleink elegendő húst biztosítsanak kutyádnak. Számos eledelünk egyfajta állati fehérjeforráson (monoprotein) alapul, és gabona és burgonya nélkül készül. Kutyád szervezete nem tolerálja a burgonyát? Ebben is tudunk segíteni: a Happy Dog Sensible Piemonte vagy a Mini Piemonte tápokban kizárólag olasz szelídgesztenyét használunk szénhidrátforrásként. Fedezd fel gabonamentes kutyatápjainkat.

Száraz és nedves eledel összehasonlítása - így csináld!

A száraz és nedves takarmány víztartalmának különbsége megnehezíti a tápanyagtartalom, például a fehérjetartalom összehasonlítását. Értelmes összehasonlítás csak az úgynevezett szárazanyag (DM) meghatározásával lehetséges - azaz a tápanyagok 100 százalékban szárított állapotban lévő mennyiségének meghatározásával.

Ez a számítási példa megmutatja Neked, hogyan lehet összehasonlítani a tápanyagtartalmat:
Két vesediétás eledel, az A (száraz eledel) és a B (nedves eledel) fehérje-tartalmának összehasonlítása
A vesediétás (száraz) eledel összetétele:
10% nedvességtartalom, 12,5% nyersfehérje. 100% eredeti eledel - 10% víz = 90% DM.
12,5 (nyersfehérje) : 90 (DM) x 100 = 13,8% nyersfehérje a DM-ben
B vesediétás (nedves) eledel összetétele:
61% nedvességtartalom, 6,8% nyersfehérje. 100% eredeti eledel - 61% víz = 39% DM.
6,8 (nyersfehérje) : 39 (DM) x 100 = 17,4% nyersfehérje a DM-ben

A példa azt mutatja, hogy a nedves eledel lényegesen több fehérjét tartalmaz, mint amennyinek elsőre tűnik. Ezért fontos a megfelelő átszámítás, ha a nedves és a száraz eledelt szeretnéd összehasonlítani.