Premium Dog Food Made in Germany

Happy Dog Összetevők

Milyen összetevők találhatók az eledelben, amelyek valóban egészségesek a kutya számára, mi az, ami könnyen emészthető számára és mi az, ami nem?

Lehet, hogy ilyen és ehhez hasonló kérdéseket teszel fel magadnak, és bizonytalan vagy a kutyatápok összetevőivel kapcsolatban.
Itt világos képet kaphatsz a kutyaeledel összetevőiről.

Ein großer brauner Hund sitzt in einem Kornfeld und blickt in die Ferne

Gabona - jó vagy rossz a kutyának?

Talán hallottad vagy olvastad már, hogy a gabonafélék ártalmasak a kutyáknak. Tudományos szempontból azonban nincs okunk arra, hogy démonizáljuk a gabonát és a benne lévő szénhidrátokat. A magyarázat a farkasból kutyává vált evolúciós történetben rejlik: a kutya az évtizedek során optimálisan alkalmazkodott a környezetünkben való élethez. Ennek során jelentősen javult a szénhidrátok, például a keményítő megemésztésére való képessége.

Mikor etessünk gabonamentesen?

A keményítőt emésztő enzim több mint 7-szer aktívabb a kutyákban, mint a farkasokban. A kutatók számos más jelét is találták annak, hogy a kutyák jól emésztik a szénhidrátokat. Ezért mai szemmel nézve elmondható, hogy a gabonafélék és más szénhidrátok általánosságban nem alkalmatlanok a kutyák étrendjébe.
Inkább az egyéni toleranciától függ, hogy a kutya kaphat-e gabonatartalmú eledelt, azaz a gabonamentes eledel csak a bizonyítottan intoleráns vagy allergiás kutyáknak kötelező - és ez sokkal ritkábban fordul elő, mint azt sokan hinnék.

Hústartalom - egy pontatlan fogalom

A fehérje (protein) nélkülözhetetlen építőanyag a kutya szervezetében. A kutyák táplálékában a hús a fő fehérjeforrás. A "hústartalom" kifejezés azonban nem védett, és tudományosan sem került meghatározásra. Hasonlóan a "light" kifejezéshez, amely számos terméken megtalálható számunkra, emberek számára. Az eledelre vonatkozó komoly állítás a "hústartalom" alatt az állati fehérje arányát érti a kutyaeledel teljes fehérjetartalmában.
Mi a helyzet a Happy Dog szárazeledel "hústartalmával"? A receptúrától és a felhasználási területtől függően a Happy Dog fajtákban az "állati fehérje aránya az összes fehérjéből" 70-80 százalék között van. Speciális receptúráinkban az állati fehérje aránya ettől eltérhet annak érdekében, hogy megfeleljen az adott igényeknek, amelyekre az egyes speciális eledelek készültek.

Egyébként: nemcsak a fehérje aránya fontos az állateledelben, hanem a változatosság is, mert nem minden fehérje egyforma. A fehérjék ugyanis egyedi, de különböző építőelemekből, az aminosavakból állnak. Egyes aminosavak a húsevők számára nélkülözhetetlenek, ezért fontos a megfelelő válogatás. A kiegyensúlyozott étrend tehát az alapja annak is, hogy kutyád megelőzze a hiányt, biztosítsa teljesítményét és egészségesen öregedjen meg.

Az állati fehérjeforrások megnevezése

A melegvérű állatok esetében az állati eredetű takarmány-alapanyagok jelölésére jogi követelmények vonatkoznak. Amit korábban például "baromfihúslisztnek" neveztek, azt ma már "baromfilisztnek" vagy alternatívaként "baromfiból származó fehérje" vagy "baromfifehérje" felirattal kell ellátni. Ez mindig kiváló minőségű nyersanyag, amelynek ugyanazokat az élelmiszer-teszteket kell kiállnia, mint más állati eredetű élelmiszereknek.

A melaszos cukorrépaszelet nem rejtett cukor

A melaszos cukorrépaszelet az, ami a cukorrépából a kristálycukor és a cukorszirup kivonása után megmarad. Ami megmarad, az a cukorrépa rostos összetevői. Melaszos cukorrépaszeletet használunk állateledeleinkben, amely "cukormentesített", ugyanakkor rendkívül gazdag nyers rostokban, amelyek fontos élelmi rostként szolgálnak. Ezeknek számos egészségügyi előnye van: elengedhetetlenek kedvenced bélrendszerének egészségéhez, és vészhelyzetben még a kórokozó bélbaktériumok baktériumtoxinjait is képesek megkötni. A melaszos cukorrépaszelet tehát nem édes, nem hizlal, és nem az íz javítására szolgál. Tudtad, hogy az állateledelhez használt melaszos cukorrépaszelet olyan minimális nyomokban tartalmaz cukrot, hogy ez a cukorrépapép még a diabetikus ételekben is szerepel? És hogy egy 20 kg-os kutya mindössze 0,5 g cukrot fogyaszt a napi 250 g-os adagjával? Összehasonlításként: még egy eurócent is 4-szer többet nyom a maga 2 grammjával.

Mi az a cellulóz?

A cellulóz egy jól tolerálható, nagyon tiszta nyersrostforrás, amely eredetileg fából származik. De mi a cellulóz funkciója a kutyaeledelben? A takarmányozásban ezt a nyers rostot például jó telítettségi hatás elérésére vagy érzékeny állatoknál az ürülék állagának stabilizálására használják.
A cellulóz ezért gyakran szerepel például a súlycsökkentést célzó receptekben, valamint a kölyökkutyák vagy az idősebb négylábúak eledelében. Még mindig csodálkozol, hogy miért van a cellulóz az eledelekben? Ennek jó oka van, mert más nyersrostforrások az ilyen receptekhez szükséges mennyiségben lényegesen nagyobb székletmennyiséget és fokozott puffadást okoznának.